donderdag 20 december 2012

foie gras...

Vandaag eens een blogpost over iets anders dan mijn maaksels, gewoon omdat ik vind dat ik er iets over moet schrijven...

Ik heb misschien al verteld dat ik sinds een jaar of 15 vegetariër ben. Nog steeds even overtuigd als in de beginjaren toen ik het als jong meisje wou opnemen tegen het dierenleed. Maar zelfs toen ik wel nog vlees at, waren er bepaalde zaken die er bij ons thuis nooit ofte nimmer in kwamen. Met stip op 1 stond foie gras...

Ondanks dat iedereen ergens wel weet wat voor een gruwelpraktijken er komen kijken bij het maken van foie gras (ja toch?), valt het me regelmatig op hoe vlot veel mensen hapjes met foie gras binnenspelen op recepties of feestjes. Zonder zich hier schijnbaar ook maar een beetje druk in te maken. Steevast word ik hier in mijn binnenste heel boos van...

Ik was dan ook content om gisteren op tv dit filmpje van Gaia te zien. Het toont heel mooi hoe mensen hun geweten blijkt op te spelen wanneer ze met de neus op de feiten worden gedrukt, net op het moment dat ze een hapje foie gras denken binnen te spelen. Hopelijk heeft de campagne effect en blijven deze beelden ook hangen wanneer de kerstinkopen gedaan worden...

Voilà, dat wou ik graag gezegd hebben :).

21 opmerkingen:

 1. zo waar!!!!

  ik was jong (een jaar of 14-15) toen we in la douce france zo'n boerderij gingen bezoeken, een plaatselijke specialiteit!

  Mijn vader en moeder eten vlees, maar op de 'verstandige' manier... zo weigeren wij ook kikkerbillen en kreeft te eten omwille van de ondiervriendelijke manier van verwerking.

  Mijn zus is overtuigd vegetarier en dankzij haar inzien eten wij minstens 1x per week geen vlees!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. kikkelbillen zijn hier de nummer 2 :). amai, dat je ooit zo'n boederij hebt bezocht.. dat moet geen fijn gezicht zijn geweest!

   Verwijderen
 2. Ik ben het helemaal met je eens. Ben vroeger lid geweest van Gaä en het is echt verschrikkelijk wat ze die beestjes aandoen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zelf ben ik 3 jaar vegetariër geweest, ook uit volle overtuiging voor het dierenleed. Maar ik miste de smaak, nu eten we wel vlees maar producten zoals foie gras en kikkerbillen komen er hier niet in. Onze vrienden stelde voor om op oudjaar foie gras toostjes te maken, kheb daar een klaagzang afgestoken waardoor dat idee nu wel van de baan is :)

  Onbegrijpelijk dat ze dit niet stoppen, duidelijk wat voor 'n grote oogkleppen ons belgenland draagt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik ben geen vegetarier maar ben ook niet zo'n super fan van vlees ook niet. Maar foie gras, kikkerbilletjes en kreeft eet ik zowiezo niet uit principe.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ken het niet, zal het filmpje bekijken. Wij eten heel erg met mate vlees (geeft wel eens gemopper, maar ja...) en ik let erop wat voor vlees ik koop.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Inge, ik ben zelf ook helemaal niet zo'n fan van foie gras en ben het helemaal met je eens over de behandeling van de dieren om dit te kunnen eten.
  Groetjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow, dat filmpje komt wel aan!
  Ik zelf ben consuminderaar op het gebied van vlees en koop ook alleen biologisch vlees, dierenwelzijn vind ik héél belangrijk! Echter eten de vleeseters over het algemeen veel te veel vlees en los van het dierenleed is dat (zoals ik het zie) helemaal niet gezond!
  (Ooit gelezen dat onderzocht is dat bij 300 gram vlees per week je ruim voldoende benodigde voedingsstoffen (als je ze niet met vegetarische producten vervangt) binnenkrijgt. In recepten wordt er uit gegaan van 100 gram p.p.. De meeste mensen eten elke dag vlees en dan ook nog vleeswaren op hun boterham :-()
  Daarnaast zou ik vleeseters die niet voor biologisch kiezen adviseren eens naar de ingrediënten-declaraties te gaan kijken, het zal je verbazen wat er in een lapje vlees kan!
  Maar okee, jouw bericht ging natuurlijk over dierenleed, goed dat je zo het nog eens onder de aandacht brengt! Ongelofelijk dat dit nog kan bestaan!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oooh, ik wist niet dat je vegetariër was. Nu vind ik je NOG leuker, haha ;-)

  Nu weer serieus: goed dat je dit even aankaart. Ik was vorig jaar op een trouwfeest en het verbaasde mij echt hoe gemakkelijk iedereen de hapjes met foie gras liet binnenglijden. Foie gras is zo 'middeleeuws', vind ik...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hulde! Wij gaan hier ook voor een vega-kerstfeest inclusief borrel....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. voilà, hij staat op mijne facebook!
  (als ex-lid & ex-vegetarier vind k nog wel steeds dat ze goei dingen doen,
  die manne van Gaia!)
  liefs, mimi xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mensen zouden inderdaad eens meer moeten nadenken.Net zoals melklam slachten of kleine biggetjes, ik kan er niet tegen en zal het ook niet eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hier eten we altijd vegetarisch, daardoor staan we niet altijd meer stil bij die gruwelijke gewoontes, maar om blijvend bewust om te gaan met voeding koken we op kerstavond volledig veganistisch. En gelukkig is er ook gaia die de ogen doet opengaan, hoera! Vrolijk kerstfeest!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Goed gezegd! Ik had het filmpje ook al gezien, wel een goeie opzet, hoop dat er veel eens een tweede keer nadenken voordat ze zich volproppen, de volgende dagen...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik werk in een bio-winkel en wij verkopen de Faux Gras van Gaia en ook de "Ceci n'est pas du foie gras" (volgens mij van Lima) en die zijn dus echt lekker, hè. Waarom die gansjes dan mishandelen, vraag ik me af.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ah ja? ik heb het nog nooit geproefd omdat ik er ook totaal geen behoefte aan heb. maar als het lekker is moest ik het misschien maar eens testen :)

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...