maandag 23 juli 2012

muisje maken (of toch ongeveer :))

Zoals beloofd heb ik bij het laatste muisje dat ik maakte eens min of meer bijgehouden hoe ik te werk ging. Hier komt mijn werkbeschrijving. Vooraleer ge enthousiast aan het haken slaat, moet ik wel enkele waarschuwingen geven:
  
 1. Ik ga doorgaans zeer chaotisch te werk. Rijen tellen vind ik niet leuk en laat ik dus soms ook achterwege (dat zult ge ook aan mijn werkbeschrijving zien ;))
 2. Ik heb nog nooit een haakpatroon gemaakt en ga dat nu dus ook niet volgens de regels van de kunst kunnen doen. Enige haakervaring, creativiteit en logisch nadenken is dus misschien nodig om er aan uit te kunnen. Moest ik compleet de mist in gaan ergens, laat het me gerust weten!
 3. Ik heb leren haken met Engelse haaktermen. Ik spreek dus van slip stitchen (sl st, losse?), single crochets (sc, vasten?), stitches (st, steken) enzovoort. Hopelijk is dit niet te verwarrend.

Oké, u weze gewaarschuwd dus :). Moest ge het nog steeds zien zitten, dan is hier mijn beschrijving…


Benodigdheden:
 • bolletje grijs/wit/bruin/… garen (ik gebruik graag catania)
 • restjes zwart garen (voor oogjes)
 • restje roze garen (voor neusje)
 • gekleurd garen (indien gewenst) voor kleertjes
 • haaknaald (ik gebruik nr 3)
 • dikke naald

Kopje:
    
 • maak een magische ring van 5 steken
 • 2 sc in elke st (10 steken)
 • (2 sc in 1ste st, 1 sc in 2de st) à 5x herhalen tot ge rond zijt (15 steken)
 • sc in elke st (15 steken)
 • vanaf nu begint het minderen en geef ik het rijtjes tellen op… :). Wat ik doe is het volgende: 1 st overslaan, sc in de 2de st, sc in de 3de st, terug een st overslaan, 1 sc in de volgende st, en ook eentje in de daarop volgende st, enzovoort. Ik blijf dit herhalen tot het kopje spits genoeg wordt. Soms begin ik na een paar steken ook wat sneller te minderen (dus 1 st overlsaan, 1 sc, 1 overslaan, 1 sc ) als ik wil dat het kopje ‘korter’ wordt (en dus sneller spits toeloopt), maar ik kan niet goed zeggen wanneer ik daarmee begin. Ik doe dat een beetje op het zicht, afhankelijk van mijn garen/naald/mood/…
 • voordat het gaatje te klein is een beetje vulling in het kopje doen (kussenvulling bij mij) en met de vingers het kopje een beetje ‘in model’ brengen. 
 • als het snuitje smal genoeg is, draad afbinden en het losse eindje doorheen het kopje steken om het eindje weg te werken.

 • neusje: roze draad een paar keren door het snuitje halen. laat een voldoende lang uiteinde draad hangen als ge de draad er voor het eerst door het neusje steekt zodat ge beide uiteindes van uw draad op het einde gemakkelijk kunt samenknopen. De overschot van de draden steekt ge ook weer door het kopje zodat ze er achteraan uit komen. Afknippen en eventueel zichtbare stompjes in het kopje duwen zodat ge ze niet meer ziet.

 • oogjes: op dezelfde manier als het neusje. Eventueel kunt ge ook een kraaltje of ander oogje opnaaien. Ikzelf maak altijd oogjes van zwart garen.

Oortjes:
 • Magische ring (6 steken)
 • 2 sc in elke st, behalve in de laatste steek (daar komt niks in, die vormt het ‘platte vlakje’ van het oortje dat tegen het kopje komt wanneer ge het oortje aannaait).
 •  Afbinden en draad afknippen. Laat een voldoende lang eind draad over zodat ge daarmee het oortje kunt aannaaien aan het kopje. 
 • Knoop goed vast en steek het uiteindje draad weer door het kopje om het te verstoppen. Knip af tegen het kopje en duw het restje naar binnen. 
 • Herhaal voor het tweede oortje.


Lijfje:
 • Maak een magische ring van 5 steken
 •  2 sc in elke st (10 steken)
 • (2 sc in 1ste st, 1 sc in 2de st) à 5x herhalen tot ge rond zijt (15 steken)
 • 1 sc in elke st (15 steken)
 • Laatste rij nog 2 keer herhalen (meer of minder als ge een langer of korter lijfje wilt)
 • Minderen zoals bij hoofdje (1 st overslaan, 1sc in 2de st, 1 sc in 3de st, 1 st overslaan, …) tot het lijfje smal genoeg is. Op tijd ook wat vulling in duwen voor het gaatje te klein wordt.
 • Staartje maken door met een naald een grijs draadje op de juiste plek naar buiten te steken (knoopje aan de binnenkant zodat het staartje er niet uitvalt). Ik maak aan de buitenkant ook altijd nog een knoopje in de staart op ongeveer 3 cm van het buikje af. Daar net achter knip ik het draadje af, het restje achter de knoop rafel ik wat.
 • Als het nekje smal genoeg en het lijfje lang genoeg is, eindigen met een sl st en draad afknippen. Laat ook nu weer een voldoende lang eind garen aan je lijfje hangen zodat ge dit kunt gebruiken om het lijfje mee aan het hoofdje te naaien.

 • Wat kleuren betreft: ge kunt voor het lijfje echt alle kanten uit: als ge bij uw magische ring begint met de kleur van het hoofdje krijgt ge een muis met een ‘naaks’ poepke :). Begint ge met een andere kleur, dan krijgt ge een broekje. Ge kunt ook beginnen met grijs/wit en ongeveer ter hoogte van puntje 5 van kleur wisselen om een truitje te maken, eventueel met streepjes,… Mogelijkheden zat, dus laat uw creativiteit gaan!Pootjes:
Zowel de armpjes als beentjes maak ik op dezelfde manier, maar dit uitleggen is precies het ingewikkeldst (hoewel ze het makkelijkst te maken zijn). Ik ga dus mijn best doen, maar zeg het als dit al gauw niet meer te volgen is…
  
 • Chain 8 (en laat een voldoende lang eindje draad aan het begin)
 • Je naald zit door het laatste lusje. Eindig nu met een sl st in de 6de steek in de chain. Zo creëert ge een minilusje dat het handje vormt.
 • Knip de draad af (ook weer goed ruim zodat er nog losse draad over is. liefst toch een cm of 8 om makkelijk te werken).
 • Rijg met een naald de draad van het uiteinde doorheen het armpje totdat zowel de begin- als de einddraad samen aan het uiteinde van het armpje bungelen. Met deze draadjes kan je het armpje vastknopen aan het lijfje. Overschotjes steek je ook weer door je popje heen om ze weg te werken.
 • Herhaal dit 4x voor de 4 pootjes.En dan zijt ge klaar. Was dit te snappen?? :)

Veel plezier ermee!
 

23 opmerkingen:

 1. Ooh...Leuk... Denk dat ik er vanavond eens eentje ga proberen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan helemaal niet haken maar dit ziet er zo leuk uit dat ik toch eens wil her-overwegen om het te gaan leren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga het eens proberen, want wat is het toch een lief muisje.

  Groetjes, dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik sla het op en ga het eens proberen.
  Super leuk en bedankt dat je het willen opschrijven. Top!

  En als je het leuk vind ik heb op mijn blog een give away, misschien vind je het leuk om mee te doen?

  groetjes joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wow, nu krijgen we ook nog het patroontje. Ik ga er zo snel mogelijk eentje maken. Ik zal het op mijn blog zetten met een linkje. En ik denk niet dat het bij eentje zal blijven, zo mooie muisjes...

  Groetjes,
  Jeanine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. lief! ben heel benieuwd naar het resultaat :D

   Verwijderen
  2. Dag Inge,

   Ze zijn al af! 3 stuks. Hier kan je ze vinden:

   http://jeanineshobby.blogspot.be/2012/07/minimuisjes.html

   Het was zeer leuk om ze te maken. Een paar mensen hebben ze al gezien en ze vinden ze allemaal "snoezig". Waarschijnlijk omdat ze zo klein zijn...

   Groetjes,
   Jeanine

   Verwijderen
 7. Superschattig zijn ze, ik zag ze bij Jeanine en ga ze zeker een keertje proberen te maken. Bedankt voor het delen en je hebt er weer een volger bij!!
  Grtzz..Maddy

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een lief muisje bedankt voor de beschrijving. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hi! I love your little mouse and I posted it on my Blog. Please check if you like it:
  http://schoenstricken.de/2012/10/mini-hakelmaus/
  Best from Berlin, Jessica

  BeantwoordenVerwijderen
 10. jemig wat schattig..ik haak nog maar een jaartje en ben ook sinds een maandje een blog begonnen..heb nog niet zo heel veel gehaakt maar wat ik heb gehaakt ben ik best trots op....vind allemaal leuke ideetjes op haakblogs en jouw blog geef me ook weer veel inspiratie...bedankt hiervoor..groetjes marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je hebt me heel blij gemaakt met het patroon. Ik vind het makkelijk te volgen en grappig geschreven omdat het niet standaart is. Goh wat is het ook makkelijk aanpassen qua kleding, leuk, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi dank je wel voor dit lieve patroontje, groetjes Eugenie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een superlief muisje!!! Zo te lezen zijn enkelen er al uitgekomen hoe ze het muisje moeten maken. Wil toch graag een opmerking plaatsen voor als mensen het nodig hebben, absoluut niet bedoeld als kritiek!

  In het patroon staan Amerikaanse termen in plaats van (Brits) Engelse. In Engeland (UK) gebruiken ze geen single crochet.

  De gebruikte termen vertaald naar het Nederlands zijn:
  sl.st. = slip stitch = halve vaste (Amerikaans en UK Engels hetzelfde)
  ch = chain = losse (Amerikaans en UK Engels hetzelfde)
  sc = single crochet = vaste (UK = double crochet)
  dc = double crochet = stokje (UK = treble)
  tr = treble = dubbel stokje (UK = double treble)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je!! Ik schreef het al, ik ken eigenlijk helemaal geen haaktermen :s

   Verwijderen
 14. Me gusta pero no entiendo! es posible en español?
  Bss

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Can anyone translate this in English please. I used the internet translator but still some parts I don't understand. My daughter-in-law is terrified of mice so I want to make her this one for Christmas. Any and all help will be appreciated. Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. wat een leuk patroon neem hem mee dank je jitty knuf

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...