maandag 18 november 2013

gehaakte kerstvingerpopjes deel 1: sneeuwman

Dag allemaal!

Zoals beloofd is hier het patroon! Omdat enkelen onder jullie vroegen om het patroon op mijn blog te zetten in de plaats van een pdf online te zetten, ben ik even gaan nadenken over een ander leuk plannetje. Bij deze: vanaf nu vinden jullie elke maandag gedurende 5 weken een patroontje voor een gehaakt vingerpopje. Als je dus wekelijks een uurtje met me mee haakt, heb je tegen kerstmis 5 leuke popjes. Ga je mee aan de slag??

Vandaag krijgen jullie de basis en de afwerking van de sneeuwman. Ik leg eerst uit hoe je een lijf en hoofdje maakt (dit is ook de basis voor de popjes van de komende weken) en daarna geef ik de specifieke details van het sneeuwmannetje. Lees die zeker eerst even door voor je begint! En vooraleer je enthousiast naar de haalnaald grijpt: Ik haak meestal in Engelse termen, dus ik spreek graag over single crochets (sc – vasten), stitches (st – steken) en slip stitches (sl st – halve vaste). Ik denk dat dit de correcte vertalingen zijn, maar laat het aub weten als dit niet juist is!


Wat heb je nodig?

 • Haalnaald (ik gebruik meestal nr 3)
 • Allerlei kleuren haakgaren (ik werk graag met Catania). Je kunt in principe gebruiken wat je liggen hebt, dit is een echt restjesproject.
 • Zwart garen voor de ogen. Veiligheidsoogjes kunnen ook, maar ik hou het graag zo simpel mogelijk
 • Restjes vilt voor accessoires (bv. voor de rand van de hoed van de sneeuwman en voor de kraag van de kerstelf)
 • Vulling (kussenvulling, hobbyvulling of watten) voor de hoofdjes
 • Dikke naald (waar haakgaren door kan) + dunne naald en naaigaren (voor vilten onderdelen)
 • Schaar


Lijfje
 • Magische ring van 6 steken (6 st)
 • Haak 2 sc in elke st van de vorige cirkel (12 st)
 • 1 sc in elke st van vorige cirkel (12 st).
 • Herhaal de vorige stap nog 7 x (of meer of minder vaak, afhankelijk van de lengte die je verkiest voor het vinger-stukje ).
 • Draad afhechten en afknippen. Laat een uiteindje draad van ongeveer 10 cm lang over. Haal dit uiteindje draad langs de binnenkant naar omhoog door het lijfje en laat het bovenaan terug naar buiten komen (naast de magische cirkel). Leg een knoopje op enkele cm van het lijfje en knip af. Dit is je eerste armpje.
 • Een tweede armpje kan je maken van het eindje draad dat nog vrij hangt te bungelen ter hoogte van de magische cirkel. Zorg dat dit uiteindje draad aan de andere kant van het lijfje naar buiten komt en maak hiervan het tweede armpje.
Opmerking: de vingerpopjes die ik maak zijn zo’n anderhalve cm doorsnee (langs binnen gemeten). Voor kindervingertjes volstaat dit zeker. Wil je een popje dat iets breder is? Meerder dan naar eigen goeddunken nog enkele steken bij de eerste cirkel in stapje drie. De volgende 7 cirkels haak je gewoon 1 sc in elke st van de vorige cirkel.


Hoofd (rond)

 • Magische ring van 6 steken (6 st)
 • Haak 2 sc in elke st van de vorige cirkel (12 st)
 • *Haak 2 sc in 1ste st van vorige cirkel, 1 sc in 2de st van vorige cirkel*;  herhaal van * tot * 6 maal tot je rond bent (18 st)
 • 1 sc in elke st van vorige cirkel (18)
 • *sla de 1ste st van de vorige cirkel over, 1 sc in de 2de st van de vorige cirkel, 1 sc in de 3de st van de vorige cirkel *; herhaal van * tot * 6 maal tot je rond bent (12)
 • Je hoofdje begint nu vorm aan te nemen, maar is nog voldoende open om er met naald en draad oogjes op te kunnen naaien. Doe dit vooraleer je het hoofdje verder dicht haakt. Op die manier kun je de eindjes draad in het hoofdje verbergen. Let op waar je de oogjes naait: bij popjes met een rond hoofdje is het resultaat het mooist als de magische cirkel de kruin van je popje vormt. Dit is bovendien het makkelijkst om het hoofdje zo dadelijk aan het lijfje te naaien.
 • Vul het hoofdje op, bijvoorbeeld met een beetje kussenvulling.
 • *sla de 1ste st van de vorige cirkel over, 1 sc in de 2de st van de vorige cirkel *; herhaal van * tot * 6 maal tot je rond bent (6)
 • Knip je draad af (voldoende lang), haal door je dikke naald en naai het hoofdje met de opening naar beneden aan het lijfje.

Sjaal

Sjaaltjes zijn gemaakt uit een ketting lossen die je aan twee kanten afhecht. De uiteindjes kan je wat uitrafelen voor een speels effect. Hoe lang je deze ketting maakt is een kwestie van smaak of hoe vaak je de sjaal rond het nekje wil knopen. Uitproberen maar J.


Sneeuwman
 • (Neus: oranje): Maak een ketting van 3 lossen, knip je draad af (voldoende lang, een cm of 6) en trek je laatste lus uit zodat je ketting netjes afgebonden is.
 • Rijg met een naald het uiteinde doorheen de ketting totdat zowel de begin- als de einddraad samen aan het beginpunt van het neusje bungelen.
 • Knoop het neusje met beide uiteindjes draad aan het kopje op het moment dat je ook de oogjes naait. Het knoopje van de neus verdwijnt zo mee in het hoofdje.
 • (Hoed: kleur naar keuze): Magische ring van 6 steken (6 st)
 • Haak 2 sc in elke st van de vorige cirkel (12 st)
 • 1 sc in elke st van vorige cirkel (12) – enkel in de achterste lussen van de vorige cirkel! Het hoedje maakt ter hoogte van deze cirkel immers een knik.
 • 1 sc in elke st van vorige cirkel (12). Herhaal deze stap ook voor de volgende cirkel.
 • Hecht je draad af.
 • Knip een cirkel uit vilt, groter dan de diameter van de top van de hoed die je zonet haakte. Teken hierop een kleinere cirkel ter grootte van de diameter van de gehaakte hoed. Knip deze kleine cirkel uit. Naai (met naaigaren) de hoed aan de boord vast.
 • Bevestig de hoed met naaigaren op het hoofdje van de sneeuwman.

Klaar! Volgende week maandag maken we een kerstmanneke... Beniewd naar jullie maaksels!

Wordt vervolgd dus... :)

Fijne werkweek!

20 opmerkingen:

 1. Gezellig clubje al die poppetjes bijelkaar!kom nog wel eens spieken naar de creaties die gemaakt gaan worden!groetjes, Susan
  creatieinspotlight.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super, ik probeer mee te haken!
  Groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goh, ik zoek morgen meteen mijn haakpen en wol samen. Dit lijkt me enorm leuk om te maken. Bedankt om dit te delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. super dat je het online zet!! ik doe mee :)

  Grtjs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. oww wat leuk!!!
  de laatste week van de herfstcal bij http://at-thekitchen.blogspot.nl/2013/11/herfsthal-7-de-vos.html is net afgelopen..
  ik ga gelijk door met dit leuke kerstproject..
  ik zet straks even reklame op mijn blog voor dit!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. LEUK!!!!! ga ook maar mee doen, staat vast erg gezellig zo voor de feestdagen...

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 7. leuk, ik ga mee doen en plaats de popjes en de link naar jou blog op mijn blog zodra ik de eerste klaar heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. o wat leuk!!! ik kwam hier via Pinterest
  en ik haak mee super leuk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk!!! Ik ben net volger bij je geworden via Sophie en zal vanavond meteen beginnen met het eerste vingerpopje :)

  Resultaat volgt natuurlijk op mijn blog :)

  www.eendraadjelos.blogspot.nl

  Groetjes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoe leuk!!!
  Natuurlijk doe ik mee. Ik zette alvast wat reclame in de marge op mijn blog.
  Gaan we ook kunnen linken? Is altijd zo leuk om de andere hun werkjes te zien...

  Groetjes,
  Jeanine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dat zou heel tof zijn! Maaaarrrrr hoe doe ik dat? :) Al bij al blijft blogger een redelijk groot mysterie voor mij...

   Verwijderen
  2. Ik weet ook niet hoe het moet. Maar het is inderdaad heel tof. Grietje Karwietje en Valerie deden het al. Vraag het daar eens. Die zullen je zeker helpen.

   Groetjes,
   Jeanine

   Verwijderen
 11. Sneeuwmannetje is gelukt , op zijn hoedje na, want daar had ik geen vilt voor liggen. Dat wordt deze week in orde gebracht. Superleuk om te maken ! Wat een heerlijke projectjes zijn dat ! Ik had intussen al een rood en grijs lijfje gemaakt omdat ik gezien had dat het kerstpoppetje en de kerstmuis dezelfde basis hadden, kwestie van een beetje voorsprong in te bouwen ;)
  Zou het graag laten zien, maar zo'n computerleek als ik zou absoluut niet weten hoe ze een digitale foto in de computer moet krijgen :(
  (Misschien binnenkort toch maar eens de hulp van manlief inroepen...)
  'n vrolijke groet,
  sneksniltje

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wauw, ik vind je vingerpoppetjes ontzettend leuk!
  Ik ben direct je blog gaan volgen en ik heb een linkje naar je blogbericht over de vingerpoppetjes op mijn blog geplaatst.
  Groetjes,
  Deborah

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn blog is een beetje bijgewerkt en de sneeupopjes zijn er op gezet http://creatieve-vlinder.blogspot.nl/2013/11/vingerpopje-sneeuwpopje.html

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Misschien compleet buiten tijd maar ik ben ook aan de reeks begonnen :-) Alle vingerpoppetjes gaan tegen kerst in mijn klas liggen om mee te spelen! Uitgezonderd de muis, die is niet gekend in deze regio.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...