maandag 1 oktober 2012

mmmm herfst

Dag allemaal!

Om de week te beginnen wil ik graag nog eens een receptje delen. Het is geïnspireerd op een recept uit Nigella Express, alleen hebben we er doorheen de tijd onze eigen invulling aan gegeven.

Het is een receptje dat hier thuis heel warm (letterlijk en figuurlijk ;)) onthaald wordt wanneer de herfst zijn intrede doet. Het oogt en smaakt dan ook heel herfstig...


Ovenschotel met butternut-pompoen, thijm en (zoete) aardappel


Benodigdheden (voor 4 personen):

1 butternut pompoen
2 zoete aardappelen
3 gewone aardappelen
1 grote ui
thijm (verse, maar gedroogde kan ook)
olijfolie + indien in huis: een geutje notenolie
camembert of gelijkaardige kaas (het origineel was met blauwe kaas, maar daar griezelen we hier van :))
100 gram pecannoten, grof gehakt
zout + peper


Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 220°.

Maak de pompoen, zoete en gewone aardappelen schoon en snijd in blokjes. Blokjes van ongeveer 1,5 cm zijn goed, liefst zoveel mogelijk dezelfde grootte. Gooi de blokjes in een ovenschotel of braadslee. Snijd de ui in grove stukken en voeg toe aan de pompoen/aardappel mengeling.

Overgiet de inhoud van de braadslee met een paar eetlepels olijfolie en indien gewenst een geutje notenolie (walnotenolie is er lekker bij!). Voeg goed wat verse thijm toe (een tak of 4) en kruid met peper en zout. Hussel alles goed onder elkaar en zet in de oven.

De gaartijd hangt o.a. af van hoe klein je alles gesneden hebt. Een half uurtje tot 45 minuten volstaat meestal (proef best even van de 3 hoofdingrediënten voor je de schotel definitief uit de oven haalt).

Wanneer je gerecht uit de oven komt, hussel je er de pecannoten onder en verdeel je er blokjes kaas over zodat die zachtjes kunnen smelten. Onmiddellijk opdienen (koelt snel af)! Lekker met kip of (voor de vegetariërs zoals ik) met quorn/tofublokjes, seitan,...

Smakelijk!

4 opmerkingen:

  1. Ah, dat boek hebben we hier ook en dit recept werd overgeslaan owv de 'blauwe kaas'. Dat vinden wij ook 'griezelig'! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En ja, nu ga ik dat recept dus ook proberen... maar met 'normale' kaas! Bedankt voor de tip!

      Verwijderen
  2. Ik vind blauwe kaas heerlijk, maar dit lijkt me beter erbij passen! Klinkt heel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit klinkt super! Zeker waard om te gaan proberen!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...